MediaStar Logo
   Сьогодні: вівторок, 19/03/2024 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...>> F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...>> Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...>> Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...>> Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...>> Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...>> Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...>> Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року...>> Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів...>> Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...
18-03-2024, 14:24  >>> 
Ґвалтували малолітніх та виготовляли дитячу порнографію – двом мешканцям Запоріжжя винесено вирок...
15-03-2024, 14:31  >>> 
За колабораційну діяльність судитимуть псевдопосадовця з Бердянська...
12-03-2024, 14:25  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

Олег Василишин: «Фінансову грамотність потрібно розвивати зі школи»

Пряма мова | 06-05-2021, 14:13Коментарів: 0 0 Переглядів: 729 729    

Інтерв’ю з депутатом Львівської міської ради від «Самопомочі» та директором Львівської філії «Укргазбанку» Олегом Василишиним
Олег Василишин: «Фінансову грамотність потрібно розвивати зі школи»

- Ви є членом комісії, яка опікується бюджетом. Чи відчутною є різниця розподілу коштів в порівнянні з попередньою каденцією?

- Станом на сьогодні, ми ще не маємо чітко сформованого бюджету. Проте укладено план розподілу коштів на медицину, культуру, ЖКГ. Формування бюджету відбувається в умовах пандемії. Чимало коштів скеровуємо на боротьбу із коронавірусом, але не забуваємо про культурний та освітній розвиток. В пріоритеті медична сфера: подбали про закупівлю кисневих пристроїв та унікального рентгенівського обладнання. В час пандемії надходження до бюджету дещо зменшуються, оскільки чимало підприємств під час коронавірусу уповільнюють або припиняють свою роботу. Саме тому кошти потрібно використовувати економно та правильно.

- Програми, які запроваджує держава для допомоги громадянам, забезпечують дуже малий відсоток мешканців. Чи має за мету міська рада допомогти у період локдауну тим підприємствам, які на межі?

- Міська рада зазвичай більше допомагає своїм мешканцям, ніж держава. Півроку тому ми надали можливість підприємцям, які працюють та орендують комунальне майно, не здійснювати орендну плату. Запроваджуємо різноманітні програми підтримки для малого та середнього бізнесу, ОСББ тощо. Такі програми допомагають людям подолати труднощі у даній ситуації, оскільки важкий період легше пройти усім разом, а не поодинці кожному.

- Повернімося до Ваших передвиборчих обіцянок. Що було зроблено за минулу каденцію депутатства у Львівській міські раді і, що могло би бути першими кроками цієї каденції. Чи дотримуєтеся Ви обіцянок перед виборцями?

- Я оприлюднив звіт за попередню каденцію, у якому детально описав усі свої напрацювання. Я та моя команда намагаємось дотримуватись усіх обіцянок. Все ж, як член бюджетної комісії Львівської міської ради, намагався сприяти проведенню ініціатив по встановленню дитячих та спортивних майданчиків, ремонту будинків, хідників, міжквартальних доріг та активної роботи. Мною було розроблено ексклюзивну програму фінансування комунальних підприємств міста на пільгових умовах, що дало можливість Львову отримати 150 автобусів, 12 спецавтомобілів комунального транспорту, обладнання для ремонту доріг, 178 SMART-дошок для шкіл, ангіограф та пересувний рентген для лікарень. Розроблено механізм залучення 1,2 млрд.грн (під 8,5% річних) позабюджетних коштів, які будуть спрямовані на фінансування будівництва доріг. Вдалося впровадити соціальну програму «Берегиня», яка дозволила залучити понад 0,5 млн.грн. небюджетних коштів для встановлення вікон з енергозберігаючим склом в дитячому будинку №1 м.Львова (вул. Таджицька, 21). Визначним, що вперше в Україні, було й переведення обслуговування бюджету розвитку м.Львова з Казначейства України в Державний банк, що дозволило оперативніше проводити розрахунки та отримати додаткові надходження в міський бюджет в сумі понад 52 млн.грн.. Проте, у будь-якому випадку, останнє слово належить виборцям.

- Щодо інвесторської діяльності. Розуміємо, що сьогодні інвесторів залучити дуже складно. Чи працює це під час локдауну?

- У складний період в житті міста та держави завжди збирає вершки в бізнесі той, хто першим відчує потребу і зробить правильні акценти. Завжди має існувати відчуття ризику. Розумний ризик дає свій зиск. Упевнений, що короновірус відступить, і ті люди, які зуміли інвестувати в місто та його економіку, отримають те, чого прагнули: економічну доцільність, економічний зміст та прибуток. Запевню вас, що місто Львів та його географічне розташування є сприятливим місцем для інвестицій.

- Усі говорять, що країна вже не житиме так, як це було раніше. І Львів туристичний, сьогодні вже не приносить прибутку. Уі сподівання на IT?

- IT - це один з напрямів, які дуже стрімко розвиваються, особливо в час пандемії. Львів є одним з найбільших осередків розвитку IT-технологій, які приносять значні надходження до бюджету міста. Це важливо, бо розуміємо, за які кошти нам фінансувати школи, медицину, культуру, житлово-комунальні господарства тощо. Ми спостерігаємо за стрімким та активним будівництвом офісних центрів, а це свідчить про одне - IT буде розвиватись й надалі. На Сигнівці будується великий технологічний парк, частина території якого буде заповнена підприємствами та організаціями, які здійснюватимуть надходження у бюджет. Окрім цього, є чимало програм, які дозволяють не просто виживати, а просуватись і будувати плани. Наприклад, програма фінансування підприємств малого та середнього бізнесу “5-7-9”. Вона надає можливість отримання кредиту для розвитку свого бізнесу під 7% річних.

- Ви, як директор Львівської філії “Укргазбанку” маєте можливість спостерігати за фінансовим портфелем бізнесу. Які пропозиції від підприємців розглядають ваші фахівці?
- Наша обласна дирекція АБ “Укргазбанк” обрала стратегію, яка дозволила нам успішно працювати впродовж року коронакризи. Деякі установи зменшували чи оптимізовували свою філійну мережу відділень, обмежували доступ клієнтів до банку, робили записи, працювали онлайн тощо. Ми обрали інший шлях. Звичайно, наш банк заохочував клієнтів здійснювати операції через мобільний додаток Еко-банк. Проте, пенсіонери, які звикли до фізичної оплати комунальних послуг, не мали можливості скористатись цим. Для таких та інших випадків ми залишились відчиненими, забезпечивши своїх працівників масками, рукавицями та усіма засобами гігієни. Тричі на день здійснюємо провітрювання кабінетів та систематичну дезінфекцію приміщень, щоб оминути спалахи коронавірусу. І тому, потік клієнтів у наших установах значно збільшився. Ми не закрили жодного відділення, при цьому, відкрили три нових. Це пояснюється чималим потоком клієнтів, яким потрібно було надати кваліфіковані послуги.

- А це часом не трапилось тоді, коли вас визнали кращим банком торгівельного фінансування?

- Наш банк систематично отримує відзнаки: “Найкращий екобанк”, “Найкращий банк з надання послуг малому та середньому бізнесу” тощо. Ми вже до цього звикли. Це завжди приємно, коли результат роботи підтверджує така відзнака.
Ми надаємо весь спектр послуг. Сьогодні “Укргазбанк” є оператором майже всіх програм, які запроваджуються в державі. Наприклад, програма кредитування на житло у 7% для фізичних осіб, у якій ми стали піонерами. Станом на сьогодні в ній зафіксована найбільша кількість виданих кредитів, і я впевнений, що програма продовжить свій успішний розвиток. Адже для сім'ї, яка потребує фінансування та покращення житлових умов, даний продукт є вигідним та функціональним.

- На жаль, під час експерименту у Києві, коли журналісти хотіли отримати кредитування під цю програму, стало зрозумілим, що не так легко знайти відповідну нерухомість від 2018року. Чи Львів може стати виключенням?

- Є два виходи з цієї ситуації. Першим шляхом є акредитовані забудовники. Банки акредитовують забудовників задля впевненості, що в забудовника є достатньо фінансових можливостей здати житло клієнтові. Другий шлях: якщо клієнта не влаштовує перелік акредитованих забудовників, які пропонує банк, то він самостійно може знайти собі квартиру. Це можна здійснити за допомогою ріелтора або через Інтернет. Проте, я вважаю, що у нашому місті не мало б виникати проблем із пошуком квартири, яка задовольнить бажання клієнта. На ринку можна знайти чимало квартир, які можуть реалізуватись за даною програмою.

- Чи залучаються під вище згадану програму будинки, які вже здано в експлуатацію, чи ті, які ще на стадії будівництва?

- Залучаються до такої програми обидва варіанти. Сьогодні ставка у розмірі 7% є надзвичайно вигідною: немає прихованих комісій, лише 0,5% за надання кредиту. Перевагою є те, що термін кредитування видається на 20 років, а перший внесок становить 15% від вартості квартири. Завдяки таким лояльностям у середньостатистичної сім’ї з’являється можливість отримати 70-80 квадратних метрів квартири. Крім цього, для фізичних осіб ми пропонуємо продукт “Тепла оселя”, який компенсує заміну вікон чи утеплення фасаду за кошти держави та міста. Наприклад, для об'єднань ОСББ існують безвідсоткові кредити, тіло кредиту яких компенсується - повертаються містом. Також є такі, де 30% повертає місто за тілом кредиту, а 40% - держава, що дозволило отримати мешканцям Львова компенсацію на суму понад 90 млн.грн.. Ми також надаємо вигідні депозитні продукти, що дозволяють нашим клієнтам впевненіше дивитись у майбутнє.

- Чи займається «Укргазбанк» металами? Якщо так, що саме можете запропонувати?

- Так. Сьогодні банківські метали є альтернативою банківським депозитам, валюті, купівлі нерухомості тощо. Як засвідчує практика, зараз сприятливий період для купівлі банківського золота у злитках. Цей додатковий інструмент для інвестування фізичним особам є зручним та вигідним. Ми продаємо монети, карбовані нашим Національним банком, іншими українськими та зарубіжними банками, які є інструментом для інвестування коштів з метою їх збереження.

- Заробітчани. Зрозуміло, що частина з них залишилась в Україні, але є такі, які не змогли виїхати за кордон або не вважали це за потрібне. Чи користуються заробітчани вашим банком при передачі коштів і загалом, наскільки це їх цікавить?

- Заробітчани мають декілька варіантів надсилання коштів з інших країн в Україну. Найпростішим способом є трансфер транспортним засобом, але він не надійний, а в деяких випадках суперечить Закону. Тому, переважна більшість заробітчан, окрім загальновідомих систем міжнародних переказів Western Union, MoneyGram тощо, розглядають можливість відкриття картки у нашому банку. Додаткову картку отримує родич клієнта з наданням доступу до неї. Відповідно, він може оперувати грошовими надходженнями картки та користуватись мобільним додатком нашого банку. Ці кошти можна одразу ж використати, розмістити на депозит, розраховуватись в мережах магазинів з отриманням кешбеку тощо. Як висновок, у нас повинна бути висока фінансова культура. Іншими словами, фінансова грамотність, яку потрібно починати розвивати ще зі школи.

Юлія Левицька

Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Пряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
03-01-2024, 21:05  >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
03-01-2024, 21:03  >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
03-01-2024, 21:00  >>> 
ЗСУ повністю деокупували Роботине − Міноборони...
28-08-2023, 11:14  >>> 
Данілов: Ніякого примусу до перемовин з Росією не існує...
15-08-2023, 15:39  >>> 
Війна посилила ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми...
27-07-2022, 11:35  >>> 
Російська авіація ввечері погрожувала Україні новими ударами...
04-07-2022, 02:23  >>> 
   АктуальноАктуально
Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...
18-03-2024, 15:46  >>> 
F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...
18-03-2024, 14:32  >>> 
Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...
18-03-2024, 14:30  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...
18-03-2024, 14:30  >>> 
Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...
18-03-2024, 14:29  >>> 
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...
18-03-2024, 14:26  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
15:46 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій
14:32 F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ
14:30 Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається
14:30 Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС
14:29 Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО
14:28 Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині
14:26 Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
14:25 Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року
14:25 Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів
14:24 Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования