MediaStar Logo
   Сьогодні: четвер, 28/03/2024 Росіяни найактивніше штурмують Новопавлівський напрямок, за добу на фронті 60 боєзіткнень – Генштаб...>> Генштаб: росіяни за добу втратили 780 військових вбитими та пораненими...>> Росія посилить риторику про "терористичні загрози" для підтримки війни в Україні – ISW...>> У Польщі кажуть, що близькі до угоди з Україною щодо імпорту збіжжя...>> Закупка пального за завищеними цінами на одному із державних вугільних підприємств Львівщини – справу скеровано до суду...>> У Варшаві запрацювала "коаліція бронетехніки" для України – Міноборони...>> Від початку 2024 підприємства з виробництва та розподілення електроенергії сплатили до зведеного бюджету понад 303 млн гривень податків...>> Листування через Електронний кабінет...>> Легальна праця – важлива складова для економічного розвитку країни...>> Дефіциту в енергосистемі немає, ворожі обстріли пошкодили лінії в двох областях - Міненерго...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Закупка пального за завищеними цінами на одному із державних вугільних підприємств Львівщини – справу скеровано до суду...
27-03-2024, 16:44  >>> 
Львів’янину, якого підозрюють у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень матері, обрано запобіжний захід...
26-03-2024, 19:17  >>> 
Збував амфетамін, канабіс, MДМА – судитимуть львів’янина...
25-03-2024, 18:15  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

"Продали обручки і купили два бронежилети": фільм про подружжя луганчан-волонтерів показують у світі

Культура | 04-02-2016, 11:35Коментарів: 0 0 Переглядів: 429 429    
Письменник і режисер Руслан Горовий понад рік їздить на передову. Торік познайомився з подружжям луганчан-волонтерів Олександром і Вікторією Кононовими, які живуть неподалік Севєродонецька і допомагають українським бійцям. Про них Руслан зняв документальний фільм "Укропи Донбасу", який зараз показує у світі.

Як виникла ідея стрічки?

Ми з друзями —музикантами гурту "Антитіла" – півтора роки тому почали їздити на передок, збирати гроші і возити допомогу.

Зрозумів, чому мій дід ніколи не любив розказувати про війну. Війна — це абсолютно дебільна штука. Залежно від погоди — холод чи пилюка або грязь — і завжди страх.

Спочатку їздили раз-двічі на тиждень. Пізніше, коли збирати допомогу стало важче, стали їздити раз на два тижні. Мар'їнка, Красногорівка, Кримське, Дебальцеве, Станиця Луганська, Гранітне під Маріуполем. Під час однієї такої поїздки мене познайомили з Сашею і з Вікою. Саша до війни працював на виробництві. Щеподробилкою йому відрізало праву руку і ліву ногу – по діагоналі. Тепер ходить на протезі. До війни вони з дружиною купили хату в селі, завели овець, кіз, намагалися вести господарство. Але війна все змінила. Розказували, що навесні 2014, в перший рік війни, перестали цвісти липи. З двох десятків лип біля дому жодна не зацвіла. Люди зовсім не могли працювати на городі, руки не піднімалися. Все село скаржилося на апатію, і що земля чомусь уже не тягне. Почали допомагати армії в умовах окупації. Перший раз козу зарізали і зробили бійцям шашлики, відвезли їм свій телевізор і холодильник, зробили 20 кілограмів домашньої бринзи. Обручки свої та інші коштовності продали — купили на ці гроші два бронежилети. "10 грамів металу і два життя — цінності неспівмірні", - сказав мені Саша. Лишила Вікторія тільки хрестик, в якому хрестилася. Потім у соцмережах почали збирати гроші. Виїжджали на "велику землю", щоб закуповувати необхідне, і потім везли допомогу бійцям. Україну називають "великою землею", бо в ЛНР, кажуть, почуваються, як на острові, відрізаному від цивілізованого світу.

Оскільки лінія боїв весь час змінювалася, то в один прекрасний момент вони звернули не туди, і з повним комплектом всього, що везли нашій армії, потрапили в полон. Пробули там понад три місяці. З них знущалися. Виводили на розстріл, душили з мішком на голові. Не раз ставили до стінки, знімали автомати із запобіжників. Віка казала: у стані страху практично не відчуваєш болю. Звільнити їх вдалося по обміну разом з групою наших військовополонених.

Як до таких людей ставиться ватне місцеве населення?

Місцеве населення дуже різне не Донбасі. Перед минулим новим роком я в Кримському роздавав з хлопцями місцевим людям вермішель і цукор. Це були переважно пенсіонери, які не хотіли нікуди виїжджати. Вони казали: "Мы не за белых и не за красных. Мы за кладбище". Бо в них тут поховані цілі покоління родичів, і вони хочуть на цій землі дожити віку. Брали ту вермішель і плакали: "Коли ж ця війна закінчиться!". Розуміли, що я з боку України. Але в мене є підозра, що так само ці люди брали б гуманітарну допомогу і від окупантів. Якби вона була.

Люди на Донбасі важко працюють. Дуже випивають після роботи, бо шахтарський труд дуже виснажливий. Але при тому є така цехова шахтарська гордість: шахтар на завод працювати не піде. Ви так само на Волині спитайте копачів бурштину, чого вони не підуть робити? – "Тому що батько бурштин копав, і дід. То всьо нам Бог дав, і ми його будем копать". Така сама абсолютно тєма.

На Донбасі шахтарям завжди казали: ви важко працюєте, але нічого не маєте, бо у вас завжди все забирає Київ. Не місцеві олігархи, а саме Київ. Київ — це був штучно створений образ ворога, яким лякали донеччан. Тому, коли був референдум, обмануть Донбас було неважко. Людина нічого в житті гарного не бачила. "Ворога" вони вже знали. Я впевнений, що більшість з цих людей ішли на вибори свідомо. Мріяли, що гроші не витікатимуть з регіону в центр. Натомість отримали російські танки. А війна — це вже виживання. Хто біля якого блок-поста живе, той з тим і дружить.

Розповідають, що місцеві не раз приносили українським солдатам отруєну їжу.

І таке є. Але не сумніваюся, що є люди, які і ополченцям дають отруєну їжу. Лінія розмежування — це найстрашніше, що може бути.

У тих регіонах наміновано зараз так, що чорт ногу зломить. Якщо зараз ще вибухає те, що лишилося від Великої Вітчизняної, то уявіть, що там буде після цієї війни.

Торік ви почали показувати свій фільм за кордоном. Як реагували на нього на Заході?

Спрагло. У нашої закордонної діаспори інформаційний голод. Вони збирають гроші для наших військових і волонтерських організацій. А значить, що від нас має бути якийсь відгук. По-друге, я дуже хотів, щоб вони привели на ці покази місцевих. Світ має бачити, що у нас в країні відбувається справжня війна, де гинуть реальні люди.

Першим ділом показав фільм у Німеччині. Гроші у мене свої, підшкірний жир, почали зникати ще з Майдану. Волонтери виснажилися. Ми домовилися з нашою діаспорою про покази в Берліні, Кельні, Дрездені і Дюссельдорфі на їхні кошти. Показ у Берліні відбувся. А після нього ватники заблокували мені два покази — в Кельні і Дюссельдорфі. У тих містах було домовлено про оренду зали з Червоним хрестом. І от ватники пишуть їм листа: "Ви сприяєте поширенню фашизму". Німець, коли чує слово "фашизм", піднімає руки вгору. Цей комплекс до них приріс із війни — відчуття вини. Німець мені каже: "Руслане, я розумію, що там не про це. Але я не хочу чути такі звинувачення на свою адресу. Мені жити в цій країні, а вони мені постійно колотимуть цим очі". Зате на показ у Дрездені люди їхали з інших міст — такий пішов розголос.

Автор: Сергій Старостенко

Після Німеччини показав фільм у Польщі. Там теж є активні протиукраїнські ватники. Але їм до поляків такими словами як "фашизм" дуже важко апелювати.

У Парижі фільм мали показувати 14 листопада. За день до показу там сталися теракти. Коли я прилетів у Париж наступного ранку після терактів, то потрапив в атмосферу страху, яка була тоді на вулицях міста. Мені вона була знайома, бо я приїхав зі світу, де іде війна.

Через теракти і заборону зборів показ скасували.

Такого Парижа я ще ніколи не бачив. Незнайомі люди обнімалися в метро і плакали. Вулиці були майже пусті, все зачинене. Тільки військові і поліцейські патрулі. Париж був як вимерлий. А це ж було перед Різдвом — вулиці у вогнях і гірляндах — і порожньо. На кожному перехресті поліція. Але мене ніхто не чіпав, навіть не перевіряв документи.

У неділю 15-го листопада ми стояли на площі Республіки. Це паризький майдан. Коли через день після терактів хтось на площі кинув петарду, ви не уявляєте, яка паніка знялася — люди боялися поруху, звуку.

З того, що я побачив, найсильніша українська діаспора в Іспанії. Там жодних проблем із показом не було, хоча в країні і велике російське лобі.

Половина аудиторії на перегляді — була саме іноземці. В Іспанії підійшла жіночка: "Вы не против сфотографироваться с российской журналисткой? - Якщо не боїтеся. - кажу.

Великі молодці діаспоряни Швеції, Туреччини, США. Про кожного можна говорити годинами. А фільм мандрує далі. На черзі Туманний Альбіон.

Автор: Валерія Радзієвська

Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Культура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 
“ГОЛОС ВІЙНИ -2. ЛІТЕРАТУРНИЙ ФРОНТ” КРОКУЄ ДО СПІВАВТОРІВ...
02-01-2024, 21:06  >>> 
ПОДАРУЙ КНИГУ ВОЇНУ...
20-11-2023, 15:24  >>> 
Мистецький простір Armigera Art підтримав працівників бібліотечної системи міста Трускавця...
03-10-2023, 08:09  >>> 
В Україні обрали найвродливішу жінку країни: відбувся конкурс "КРАСА КРАЇНИ 2023"...
11-09-2023, 14:50  >>> 
   АктуальноАктуально
Росіяни найактивніше штурмують Новопавлівський напрямок, за добу на фронті 60 боєзіткнень – Генштаб...
28-03-2024, 08:55  >>> 
Генштаб: росіяни за добу втратили 780 військових вбитими та пораненими...
28-03-2024, 08:54  >>> 
Росія посилить риторику про "терористичні загрози" для підтримки війни в Україні – ISW...
28-03-2024, 08:53  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Від початку 2024 підприємства з виробництва та розподілення електроенергії сплатили до зведеного бюджету понад 303 млн гривень податків...
27-03-2024, 16:10  >>> 
Листування через Електронний кабінет...
27-03-2024, 16:09  >>> 
Легальна праця – важлива складова для економічного розвитку країни...
27-03-2024, 16:08  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
08:55 Росіяни найактивніше штурмують Новопавлівський напрямок, за добу на фронті 60 боєзіткнень – Генштаб
08:54 Генштаб: росіяни за добу втратили 780 військових вбитими та пораненими
08:53 Росія посилить риторику про "терористичні загрози" для підтримки війни в Україні – ISW
16:47 У Польщі кажуть, що близькі до угоди з Україною щодо імпорту збіжжя
16:44 Закупка пального за завищеними цінами на одному із державних вугільних підприємств Львівщини – справу скеровано до суду
16:43 У Варшаві запрацювала "коаліція бронетехніки" для України – Міноборони
16:10 Від початку 2024 підприємства з виробництва та розподілення електроенергії сплатили до зведеного бюджету понад 303 млн гривень податків
16:09 Листування через Електронний кабінет
16:08 Легальна праця – важлива складова для економічного розвитку країни
16:08 Дефіциту в енергосистемі немає, ворожі обстріли пошкодили лінії в двох областях - Міненерго

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования