MediaStar Logo
   Сьогодні: вівторок, 19/03/2024 ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб...>> Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб...>> Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW...>> Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...>> F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...>> Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...>> Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...>> Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...>> Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...>> Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...
18-03-2024, 14:24  >>> 
Ґвалтували малолітніх та виготовляли дитячу порнографію – двом мешканцям Запоріжжя винесено вирок...
15-03-2024, 14:31  >>> 
За колабораційну діяльність судитимуть псевдопосадовця з Бердянська...
12-03-2024, 14:25  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

Держпрограма адаптації та інтеграції переселенців не дала жодного результату, – юрист

Суспільство | 15-09-2017, 20:07Коментарів: 0 0 Переглядів: 416 416    
Комплексна державна програма адаптації та інтеграції переселенців, дія якої завершується наприкінці цього року, не дала жодного результату.
Про це сьогодні, 15 вересня під час круглого столу на тему: «Адаптація переселенців у місцевих громадах. Львівський досвід», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив юрист західноукраїнського офісу ГО «Крим SOS» В’ячеслав Ломброзо.
Він стверджує, що до нього щодня, через порушення їхніх прав, звертаються внутрішньо переміщені особи. І в процесі роботи він виявив, що ця програма не є тим інструментом, який би міг ці права захистити.
- Наприклад, якщо дитина народжується на тимчасово окупованій території і переїжджає разом з батькам до не окупованої, то її свідоцтво про народження є не чинним. Батьки повинні через суди доводити факт народження дитини, - наводить він тільки один приклад зі своєї практики.
Також переселенців обурює, що згідно з виборчим законодавством, вони не мають права віддавати свої голоси на виборах до місцевих рад. Відповідно і місцеві депутати не зацікавлені допомагати переселенцям. Бо ж не отримують від них нічого.
- Ми відчуваємо себе ущемленими в своїй країні. Всі ті історії успіху переселенців, про які ми знаємо, стали можливими не завдяки цій урядовій програмі, а наперекір їй, завдяки зусиллям осіб, яким просто треба було виживати, - констатує В’ячеслав Ломброзо.
Менеджер програми «Подолання наслідків збройного конфлікту в Україні» (уряду Великобританії), менеджер програми радників з питань переміщених осіб Міністерства соціальної політики Валерія Вершиніна цілком погоджується з ним.
- Один із недоліків тієї нормативної бази, яка є, - відсутність розподілення фаз від першої адаптації, соціалізації, інтеграції. Фактично в нормативному документі, який наразі є єдиним, все змішане докупи. І, як результат, у деяких регіонах обласні ради просто обмежилися тим, що додали до вже існуючих програм – пункти про забезпечення внутрішньо переміщених осіб пенсіями через систему соціального захисту та адресною допомогою. Таким чином вони звітують, що виконали програму. Але це не так. Пенсія – це державна гарантія. Це не елемент соціальної адаптації, - наголошує вона.
Водночас, за її словами, моніторинг інтеграційних програм показав, що саме у Львівській області найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб була задіяна у різноманітних програмах сприяння самозайнятості та перекваліфікації.
Голова БФ «Хайтарма», представник Культурного центру кримських татарів у Львові Енвер Бекіров зауважив, що дехто намагається користати проблемами переселенців. При цьому, ці особи тільки критикують, але нічого конструктивного не пропонують і не роблять.
- Скоро громадських організацій буде більше, ніж самих переселенців. У нас, також, не модно звітувати за отримані кошти. А варто би було сказати: «Я отримав стільки-то коштів, на себе, особисто, витратив стільки, на власну справу – стільки, - наголошує Енвер Бекіров.
Представник Культурного центру кримських татарів у Львові вимагає, щоби з нової програми було усунуто вимогу для переселенців – увесь час приходити особисто до органів соцзахисту, аби їх не позбавили прав на соціальну грошову виплату.
- Колись мої бабуся й дідусь жили на спецпоселенні. І їх так само змушували увесь час відзначатися, - проводить аналогію вимушений переселенець.
Також він повідомив, що у Львівській області дуже скоро з’явиться свій мікрорайон, де мешкатимуть переселенці. Адже, не зважаючи на те, що в країні вже четвертий рік триває війна, багато львів’ян не бажають мати в сусідах переселенців з Донецької та Луганської областей.
- Одна з громад погодилася й прийняла рішення щодо будівництва. Близько ста громадян України – переселенців отримали там земельні ділянки. Зараз розбробляють технічну документацію щодо проведення там комунікацій, - розповів Енвер Бекіров.
«Знедолені? Нездоланнні!» стали успішними у Львові
Інститут демократії імені Пилипа Орлика видав другу книжку збірки «Знедолені? Нездоланнні!», де зібрані розповіді про переселенців, які через війну змушені починати життя з нуля в інших містах та селах України.
Про це сьогодні, 15 вересня під час круглого столу на тему: «Адаптація переселенців у місцевих громадах. Львівський досвід», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (Київ) Світлана Єременко.
За її словами, коли працівники інституту їздили регіонами та вели розмови з журналістами, редакторами та переселенцями, то зауважили, що засоби масової інформації у своїх статтях показують переселенців прохачами.
- Ніби це люди, які ходять з простягнутою рукою і чекають милості від держави, місцевої громади чи волонтерів. Тому ми вирішили розповісти про тих переселенців, які залишили свої домівки, переїхали і на нових місцях не опустили руки, а продовжили своє активне життя. Ми показуємо, що переселенці – це не тягар, а активний потенціал для місцевої влади, - говорить Світлана Єременко.
Вона нагадала, що торік було презентовано перше видання цієї книги, назву для якої придумала викладач Національного університету імені Василя Стуса, який переїхав з Донецька до Вінниці, Олена Самойленко.
У нове видання ввійшла розповідь про акторів Чистоклетових, які переїхали з Донецька та продовжують свою діяльність у Львові. Нарис про них написав уродженець Маріуполя, випускник Українського католицького університету у Львові Олексій Коваленко.
Акторка, переселенка з Донецька, героїня другої книги "Знедолені? Нездоланнні!” Ольга Чистоклетова каже, що в Донецьку вони з чоловіком у 1995 році створили свою театральну студію «Жуки».
- Я зрозуміла, що коли в тебе все добре, є житло, робота, то починаєш жити за інерцією. Хоча тобі здається, що ти щось робиш, працюєш. А коли стався оцей «бам!» у 2014 році, то довелося вмикати весь свій потенціал. Але це -хороший поштовх. Для мене – навіть корисно було, чесно кажу, - зізналася вона.
За її словами, вона зрозуміла, що держава їй не допоможе. Єдина допомога – це 420 гривень соціальної допомоги в місяць. Тому родина вирішила сама давати собі раду.
- До Львова вперше приїхав мій чоловік. У нього був тут спільний проект, він приїздив сюди грати виставу. В червні 2014 року він мені сказав: «Я не повернусь». Я думала, що він жартує, бо він поїхав з одним наплічником. Але потім стало зрозуміло, що і я мушу все кидати і їхати, - Ольга Чистоклетова згадує, що їй на той час вже було майже п’ятдесят років, на роботу її брати ніхто не хотів. Тому вона була згідна працювати прибиральницею, двірником чи мити посуд.
- Зараз я дуже вдячна, що люди, які зі мною спілкувалися, відмовляли мені навіть в тій роботі. А зараз я працюю з дітьми в УДЮМКу Шевченківського району. Я – щаслива! У мене –д уже гарний колектив, дуже гарні діти. І зараз у Львові створюють усі умови для дитячого розвитку. І це – безкоштовно для дітей, - переселенка дивується, як кардинально повернулося її життя. Зараз вона вже готова до того, що раптом знову доведеться все починати з нуля.
Стоматолог, переселенець з Криму Руслан Рамазанов не є героєм книги. Але і йому в одну мить довелося приймати непросте рішення про виїзд. Він з родиною приїхав до Львова і вирішив, що якщо впродовж 14 років він успішно працював стоматологом в Криму, то зможе це зробити у Львові.
- Ми взяли в оренду приміщення. Не було коштів, не було пацієнтів. Але зараз, коли минулого понад три роки, то можу сказати, що мій бізнес є успішним. У мене є пацієнти із переселенців, із місцевих, - розповідає він.
За цей час він склав свою формулу успіху.
- Не зважаючи на всі проблеми, які є у кожного з нас, хочу дати пораду. По- перше, обов’язково треба вміти щось робити руками чи головою і любити свою роботу. По-друге, не боятися й ризикувати. По-третє, вчитися. По- четверте, робити свою справу чесно і відповідально. І п’яте. Я – віруюча людина, тому кажу – треба робити самому, а також молитися і покластися на Бога. Якщо ви все це зробите, то у вас все вийде, - радить Руслан Рамазанов.
Завтра у Львові зіграють у переселенців
Завтра та післязавтра, 16 та 17 вересня, на подвір’ї палацу Потоцьких під час Форуму видавців усі сміливі та охочі зможуть відчути себе переселенцем. З 12.00 справжні переселенці запрезентують настільну гру про проблеми переселенців з Криму та тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.
Про це сьогодні, 15 вересня під час круглого столу на тему: «Адаптація переселенців у місцевих громадах. Львівський досвід», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила виконавчий директор БФ "StabilizationSupportServices" Ольга Іванова.
- Ми розробили цю гру не тому, що ми вважаємо, що проблеми переселенців – це несерйозні проблеми. Ми в такий спосіб намагаємося привернути увагу до проблем тих осіб, які через війну змушені були покинути свої домівки, - пояснює вона.
У грі можуть брати участь від двох до п’яти осіб. Гра починається з моменту, коли до домівок гравців вриваються «зелені» чоловічки, коли людині доводиться приймати рішення про переїзд і – аж до вирішення проблеми з житлом, роботою та адаптацією.
Також вона наголосила, що 1 січня наступного року закінчується дія Комплексної державної програми адаптації та інтеграції переселенців. Її було прийнято до 2017 року. І зараз на часі підготовка нової програми.
- Дещо з цієї програми не вдалося втілити, дещо взагалі було мертвонародженим. Ми зараз збираємо думки та досвід переселенців та організацій, які опікуються ними. І готуємо нову, - каже Ольга Іванова.
Виконавчий директор Інституту демократії ім. Пилипа Орлика (Київ) Світлана Єременко говорить, що Інститут досліджує проблему переселенців з перших днів окупації Криму. І виявив, що в кожному регіоні є свої проблеми і переселенці вирішують їх по-різному.
- В Івано-Франківську переселенці звинувачують місцеву владу в тому, що вона дуже погано і мало вирішує проблеми їхньої адаптації. Адже більшість з них вже не планують повертатися в Крим, Донецьку та Луганську області. У Кіровограді з’ясувалося, що міжнародні організації готові надати кошти для перенавчання та допомоги започаткувати новий бізнес. Проте самі переселенці пасивні і не бажають навчатися, - наголошує вона.
Водночас дослідники зауважили, що на сьогодні проблема переселенців не дуже добре висвітлюється в ЗМІ.
- За нашими даними, тільки один відсоток матеріалів присвячений цим проблемам. На жаль, ми бачимо ситуацію, коли ЗМІ замовчують проблеми переселенців, війни, учасників війни, їхніх сімей, - констатує вона.


Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Суспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ...
08-02-2024, 11:44  >>> 
Головне про особливості проведення документальних податкових перевірок...
08-02-2024, 11:42  >>> 
Намагався за хабар уникнути кримінальної відповідальності – судитимуть львів’янина...
08-02-2024, 11:40  >>> 
На Львівщині зросла захворюваність на COVID-19 та грип А: як вберегтися...
29-01-2024, 11:37  >>> 
   АктуальноАктуально
ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб...
19-03-2024, 09:06  >>> 
Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб...
19-03-2024, 09:05  >>> 
Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW...
19-03-2024, 09:04  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...
18-03-2024, 14:30  >>> 
Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...
18-03-2024, 14:29  >>> 
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...
18-03-2024, 14:26  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
09:06 ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб
09:05 Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб
09:04 Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW
15:46 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій
14:32 F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ
14:30 Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається
14:30 Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС
14:29 Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО
14:28 Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині
14:26 Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования