MediaStar Logo
   Сьогодні: вівторок, 19/03/2024 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...>> F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...>> Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...>> Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...>> Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...>> Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...>> Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...>> Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року...>> Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів...>> Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...
18-03-2024, 14:24  >>> 
Ґвалтували малолітніх та виготовляли дитячу порнографію – двом мешканцям Запоріжжя винесено вирок...
15-03-2024, 14:31  >>> 
За колабораційну діяльність судитимуть псевдопосадовця з Бердянська...
12-03-2024, 14:25  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

Вберегти дитячі долі: у Львові стартувала інформаційно-профілактична кампанія із запобігання опіків у дітей

Львів | 18-09-2017, 19:12Коментарів: 0 0 Переглядів: 426 426    
За статистикою, щорічно на Львівщині майже 700 дітей зазнають опіків. В Україні – близько 10 тисяч дітей. З них 25 – 40 дітей гинуть внаслідок опіків, несумісних із життям. За частотою опікові травми займають друге місце серед дитячого травматизму, проте за важкістю клінічного перебігу, складністю лікування, вартістю та наслідками – є одними із найскладніших. Стаються вони зазвичай у побуті через незнання або необачність дорослих. Тому щоб захистити малюків від травми, яка часто потребує лікування впродовж усього життя, управління охорони здоров’я Львівської міської ради впродовж 18-22 вересня проводить у Львові інформаційно-профілактичну кампанію із запобігання опіків у дітей. Адже найкращий спосіб лікування опіків – запобігти їм.


«У Львові та Львівській області щороку майже 700 дітей зазнають опіків різних ступенів важкості. Дві третини з них потребують стаціонарного лікування в умовах спеціалізованого опікового центру, що на базі комунальної 8-ї міської клінічної лікарні Львова», - зазначає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб і наголошує, що найбільше дітей отримують опіки у віці від 1 до 5 років – в період, коли вони активно пізнають світ.

«Найбільша концентрація опіків, а це понад 60%, стається у віці від 1 до 3 років винятково через недогляд батьків, бо більшість термічних уражень у дітей стаються у побуті – на кухні і у ванній кімнаті – 80%. Тому скеровуємо свої зусилля на те, щоб вчити, пояснювати молодим батькам, дорослим, як запобігти опікам, адже опікова хвороба – це хвороба на все життя. Виписуючись з центру, люди до кінця не усвідомлюють, що впродовж багатьох років їхнім дітям доведеться робити десятки оперативних втручань, пластичних операцій, постійно бути під наглядом лікарів, щоб дитина могла повноцінно рости і розвиватися. І це стає не лише медичною проблемою, а й соціальною, бо впливає на психологію дитини: дитина часто уникає суспільства через те, що вона не така, як інші», - наголошує Володимир Зуб.

Водночас, останнім часом почастішали випадки опіків хімічними речовинами, а також опіки борщівником, який небезпечний ще й тим, що крім самого ураження, є великий ризик отримати алергічний набряк, який може спричинити пил, що на рослині.

Тому, зважаючи на значущість проблеми опікових травм у дітей, щоб підвищити рівень обізнаності і відповідальності батьків за здоров’я своїх дітей і щоб профілактувати дитячий травматизм від опікової хвороби, управління охорони здоров’я Львівської міської ради проводить кампанію із запобігання опіків у дітей.

Так, задля поширення інформації про небезпеку опіків та можливості їх уникнення, управління охорони здоров’я спільно з фахівцями опікового центру 8-ї міської клінічної лікарні розробили спеціальні буклети, які розповсюджуватимуть у дитячих садочках і школах. У всіх жіночих консультаціях закладів охорони здоров’я м. Львова з 2016 року запроваджені «Школи відповідального батьківства»: в процесі підготовки до пологів майбутніх мам також навчають, як профілактувати опіки у дітей, а під час відвідування дитячих поліклінічних відділень та патронажу для батьків проводять інструктажі та роз’яснення щодо запобігання опіків у малечі. Також в дошкільних навчальних закладах проводиться навчання батьків щодо профілактики опіків у дітей.

Проте, якщо опік все-таки трапився, то дуже важливо вміти належно надати першу медичну допомогу, адже неправильні дії дорослих у такій ситуації можуть значно нашкодити дитині.

«Якщо дитина все ж обпеклася, то, для початку, варто забрати ураженого від джерела опіку і зняти одяг. Далі слід охолодити уражену ділянку шкіри за допомогою вологої тканини або холодної води. Дуже важливо надати першу допомогу впродовж перших 5 хвилин, бо чим швидше охолодимо тканини – тим меншою буде глибина опіку і, відповідно, меншою буде важкість опікової травми. В жодному разі не можна змащувати шкіру спиртом, тертою картоплею, кремами чи олією, бо вони роблять плівку і можуть поглибити опік. Важливо захистити рану від інфекції – накласти чисту стерильну пов’язку на уражену ділянку тіла, і обов’язково звернутися до медичних працівників, бо самостійно визначити глибину опіків надзвичайно важко», - наголошує дитячий лікар-комбустіолог Олег Александрович.

Варто зазначити, що кожного року в рамках українсько-американського соціального проекту «Лікарі об’єднуються заради допомоги дітям», лікарі з опікового центру Бостона спільно з львівськими лікарями консультують та оперують дітей зі всієї України, які перенесли опіки. Цьогоріч у Львові з 23 по 30 вересня уже всьоме працюватиме міжнародна виїзна клініка під керівництвом Геннадія Фузайлова, професора Гарвардської медичної школи, лікаря бостонської клініки Shriners Hospitals for Burn Children. Під час роботи виїзної клініки лікарі планують оглянути дітей з різних областей України, які постраждали внаслідок опіків, з яких, традиційно, певну кількість відберуть для проведення оперативних втручань.

Слід зазначити, що під час минулорічного візиту лікарів Бостонської клініки у вересні в опіковий відділ потрапила дитина з важкими опіками – близько 65% поверхні тіла. Дівчинку транспортували в опікову клініку Шрайнерс у Бостоні, де вона отримала необхідну допомогу і повернулася в Україну. Зараз дівчинка перебуває під періодичним наглядом фахівців Львівського опікового центру і отримує спеціальну компресійну терапію для лікування післяопікових рубців.

Варто пам’ятати, що лікування опіків у дітей не завершується етапом загоєння ран. Термічна травма зумовлює формування рубців, функціональні і естетичні наслідки яких іноді потребують лікування і психологічної допомоги впродовж усього подальшого життя. А це не лише значні фінансові витрати для батьків, а й скалічене майбутнє дитини. Тому простішою і ефективнішою є профілактика, уникнення опіків.

«Не треба думати, що з вами такого не станеться, а навпаки, розуміти, що таке може трапитись з кожним, якщо бути необачним або не знати простих правил. Тому потрібно робити все від нас залежне, щоб дитина не зазнала опікової травми, яка може скалічити її життя. Саме тому таким важливим є поширення знань про прості правила, які рятують маленькі життя», - наголошує начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб. Адже кожне із цих «простих правил» – трагічний досвід, вистражданий дитячим болем і материнськими сльозами.

Прості правила, які рятують життя, або як захистити дітей від опіків

Запобігання опіків кип’ятком (80% таких опіків стаються на кухні або у ванній):

Не їжте і не пийте нічого гарячого, коли дитина сидить у Вас на колінах або коли Ви тримаєте її на руках. Діти будуть тягнутися до чашки, склянки або тарілки, щоб подивитися, що в них.
Не ставте горнятка або чайники близько до краю столу.
Не використовуйте звисаючих вниз скатертин.
Слідкуйте за тим, щоб дроти електричних кип'ятильників й чайників не звисали вниз.
Готуйте їжу на далеких конфорках. Завжди ставте каструлі і сковорідки на плиту ручками назад.
Використовуйте захисну решітку для плити, щоб Ваша дитина не могла доторкнутися до гарячих поверхонь або перевернути на себе каструлі з гарячим вмістом.
Гасіть палаюче масло, накривши його кришкою. Ніколи не гасіть масло водою.
Пляшечки й каша, розігріті в мікрохвильовій печі, часто здаються лише теплими, хоча всередині обпікаюче гарячі. Тому ретельно перемішайте їжу і скуштуйте її, перш ніж приступити до годування дитини.
Не залишайте на підлозі відра, каструлі або тази з гарячою водою – діти можуть зачепитися і впасти туди
Ніколи не заливайте у ванну тільки гарячу воду, контролюйте температуру води термометром.
Не залишайте важіль змішувач в положенні «гаряча вода». При відкриванні крана дитина може обшпаритися.
Прилаштуйте до крана спеціальний термостат, який обмежує нагрівання води до 50 °С.
Заливайте в грілку воду температурою не вище 50 °С і добре закручуйте кришку.
Не залишайте дитину одну без нагляду, коли вона робить інгаляцію. Дитина може легко потягнути на себе зі столу рідину для інгаляцій разом з рушником.
Не варто недооцінювати «радіус дії» вашої дитини – він збільшується із кожним днем!

Запобігання опіків полум’ям:

Ніколи не залишайте дитину одну близько відкритого вогню, палаючих свічок і т.д.
Завжди тримайте сірники та запальнички під замком
Виходячи з кімнати, вимикайте праску і виймайте штекер з розетки.
Захистіть гарячі батареї, труби опалення і камінні печі решітками, оскільки вони можуть бути причиною контактного опіку.
Не кладіть у дитячу постіль електроковдри. Немовля, маленька дитина не може сказати, що їй стає занадто гаряче. Не затемняйте світло лампи за допомогою хустки або паперу.
Прикрашаючи новорічну ялинку замість свічок використовуйте світлові гірлянди.
Не дозволяйте дітям гратися з бенгальськими вогнями. Від іскри може загорітися одяг.
Не дозволяйте дитині гратися з петардами, феєрверками і різноманітними салютними установками: це забави для дорослих, і дітям поруч не місце.
Не можна носити хлопавки, петарди в кишені, бо вони можуть запалитися внаслідок тертя.
Клеї можуть спалахнути від найменшої іскри, якщо вони вступають у взаємодію з повітрям. Балончики з аерозолем не можна тримати поблизу відкритого вогню.
Не можна ходити по попелищі багаття, навіть якщо воно виглядає загашеним. Найчастіше воно ще гаряче.
Не забувайте: діти схильні повторювати за батьками всі пустощі.

Запобігання опіків електричним струмом:

Не можна запускати повітряних зміїв поблизу від лінії електропередач.
Вимагайте негайного ремонту дефектних електропроводів, розеток.
Необхідно оснастити електричні розетки захистом від дітей і охоронним вимикачем, який спрацьовує при появі витоку струму.
Не можна встановлювати електроприлади поблизу води.
Не наближатися до опори високовольтних ліній електропередач та трансформаторних будок, електричних дротів, які вільно лежать на землі.
Не займатися екстремальним «серфінгом» на електричці. Навіть без прямого контакту зі струмоведучими проводами електрична дуга може вразити на відстані 1-2 метри.

Попередження опіків побутовими хімічними речовинами:

Чистячі засоби і медикаменти зберігати в недоступному для дітей місці.
Отруйні або їдкі рідини ні в якому разі не дозволяється зберігати в пляшках з під лимонаду чи води.

Загальні правила:

Необхідно зробити безпечними потенційні джерела небезпеки.
Пам’ятайте що для дитини «заборонений плід солодкий». Пояснення і створення навичок – це найкращий захист: навчіть дитину, як правильно запалювати і гасити сірники, свічки, багаття, тощо.
Завжди подавайте правильний приклад: у жодному разі не лийте займисті рідини на занадто слабко тліюче вугілля гриля. Не грайте з вогнем, підпалюючи гілки передріздвяних ялинок.
Поясніть дитині, що коли починається пожежа, вона повинна тікати і голосно кричати «Пожежа!». Найчастіше замість того, щоб тікати, діти ховаються або намагаються врятувати свою улюблену іграшку.
Покажіть дитині можливі шляхи порятунку і систематично тренуйте її.
Встановіть в будинку або квартирі датчики диму. Дим такий самий небезпечний, як вогонь. При наявності диму легше дихати, повзучи по підлозі, ніж при пересуванні в повний зріст.
Завчіть з дитиною, як викликати пожежну команду: набрати номер 101, відповісти на 5 найважливіших питань - Де горить? Хто дзвонить? Що трапилося? Які ушкодження? Скільки постраждалих?

Перша допомога при опіках

При нещасному випадку негайно охолоджуйте місце опіку водою упродовж 10-15 хвилин. Вода при цьому повинна мати температуру не нижчу +15° С, інакше дитина може переохолодитися. Охолодження такою водою має й знеболюючий ефект.
Збити вогонь з дитини треба за допомогою ковдри, води або перекочуванням по землі.
При ураженні електричним струмом насамперед необхідно розімкнути електричний ланцюг.
Негайно викличте бригаду швидкої допомоги за телефоном 103.
Ні в якому разі не обробляйте опікову рану борошном, зубною пастою, маслом, спиртом і іншими «народними» методами.
Пам'ятайте про те, що ваша дитина знаходиться в шоковому стані. Не залишайте її одну до прибуття лікаря швидкої допомоги.

Зверніться за консультацією до лікаря, навіть якщо Вам здається що дитина отримала незначний опік, особливо якщо опік поширюється на одну із таких ділянок тіла: обличчя, шию, кисті, стопи, промежину, ділянки суглобів. Не можна недооцінювати важкість отриманої опікової травми – внаслідок зневоднення та болю вона може спричинити швидке погіршення стану дитини.

Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Львів
Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...
18-03-2024, 14:28  >>> 
«Купуй українське» та «Вироблено в Україні»: на Львівщині готуються до медіакампанії задля популяризації національного виробника...
15-03-2024, 18:31  >>> 
Христина Замула стала заступницею начальника Львівської ОВА...
15-03-2024, 18:27  >>> 
В соціальних закладах Львівщини впровадять систему е-документообігу...
14-03-2024, 14:25  >>> 
Дрони на фронт, проведення НМТ, стажування студентів з-за кордоном: головне за тиждень на Львівщині...
11-03-2024, 19:24  >>> 
У Львові відбулося 9 засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва: ключове з події...
11-03-2024, 19:18  >>> 
Львівська ОВА та Alliance Occitanie Ukraine посилять співпрацю на базі закладів профтехосвіти України і Франції...
07-03-2024, 18:40  >>> 
   АктуальноАктуально
Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...
18-03-2024, 15:46  >>> 
F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...
18-03-2024, 14:32  >>> 
Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...
18-03-2024, 14:30  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...
18-03-2024, 14:30  >>> 
Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...
18-03-2024, 14:29  >>> 
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...
18-03-2024, 14:26  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
15:46 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій
14:32 F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ
14:30 Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається
14:30 Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС
14:29 Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО
14:28 Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині
14:26 Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
14:25 Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року
14:25 Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів
14:24 Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования