MediaStar Logo
   Сьогодні: вівторок, 19/03/2024 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...>> F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...>> Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...>> Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...>> Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...>> Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...>> Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...>> Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року...>> Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів...>> Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...
18-03-2024, 14:24  >>> 
Ґвалтували малолітніх та виготовляли дитячу порнографію – двом мешканцям Запоріжжя винесено вирок...
15-03-2024, 14:31  >>> 
За колабораційну діяльність судитимуть псевдопосадовця з Бердянська...
12-03-2024, 14:25  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

Обмеження граничних сум готівкових розрахунків

Суспільство | 18-09-2019, 18:14Коментарів: 0 0 Переглядів: 413 413    

Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що відповідно до п.6 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року №148 із змінами та доповненнями (далі – Положення №148), суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:
1) між собою – у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) грн. включно;
2) з фізичними особами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) грн. включно.
Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку. Кількість суб’єктів господарювання та фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується.
Обмеження, установлене в п. 6 розділу II Положення №148, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.
Згідно з п. 7 розділу ІІ Положення №148 фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:
1. Із суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.
Платежі на суму, що перевищує 50 000 грн., проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які в установленому законодавством України порядку отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунку, шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку;
2. Між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.
Платежі на суму, яка перевищує 50 000 грн., здійснюються шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).
Пунктом 8 Положення №148 визначено, що обмеження, установлені підпунктами 6 та 7 розділу II Положення №148, не стосуються:
1) розрахунків суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;
2) добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;
3) використання готівки, виданої на відрядження;
4) виплат, пов’язаних з оплатою праці;
5) використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання частини третьої ст.24 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України».
До уваги платників ПДВ!
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що відповідно до п.п.14.1.266 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділом V «Податок на додану вартість» ПКУ – це метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата віднесення сум податку до податкового кредиту визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).
Тобто, якщо платник ПДВ придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, за якими податкові зобов’язання визначаються за касовим методом, то суми ПДВ, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), до податкового кредиту включаються теж за касовим методом.
За операціями, за якими податкові зобов’язання нараховуються в загальновстановленому порядку відповідно до ст.187 ПКУ, право на податковий кредит виникає за правилами, визначеними ст.198 ПКУ.
При одночасному застосуванні платником ПДВ двох способів обліку податкових зобов’язань, а саме: за касовим методом та за подією, що сталася раніше, а придбані та/або виготовлені ним товари/послуги, призначені для часткового використання в операціях, за якими дата виникнення податкових зобов’язань визначається частково за касовим методом, а частково – за подією, що сталася раніше (дата списання коштів з банківського рахунка платника ПДВ на оплату товарів/послуг чи дата отримання платником ПДВ товарів/послуг), то право на податковий кредит відповідно виникатиме пропорційно такому призначенню та використанню таких товарів/послуг.
Установи і підприємства мають право вести касову книгу в електронній формі
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що установи/підприємства за умови забезпечення належного зберігання касових документів мають право вести касову книгу в електронній формі за допомогою комп’ютерних засобів. Програмне забезпечення, за допомогою якого ведеться касова книга, повинне забезпечувати візуальне відображення і роздрукування кожної з двох частин аркуша касової книги («Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира»), які за формою і змістом повинні відтворювати форму та зміст касової книги в паперовому вигляді.
Норми встановлені п.41 розділу IV Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року №148 із змінами (далі – Положення №148).
Відповідно до підпунктів 5 та 6 Пояснення до заповнення додатка 5 до Положення №148 записи в касовій книзі здійснюються на підставі інформації з касових документів. Записи в касовій книзі здійснюються до початку наступного робочого дня (тобто із залишками на кінець попереднього дня), а також містять усі реквізити, що передбачені формою касової книги. Сторінки касової книги нумеруються автоматично в порядку зростання з початку року.
Під час складання електронного документа касової книги роздруковуються кожна з двох частин аркуша касової книги: «Вкладний аркуш касової книги» та «Звіт касира».
Водночас:
1) у разі роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» у кінці місяця автоматично роздруковується загальна кількість аркушів касової книги за цей місяць, а в разі роздрукування в кінці року – їх загальна кількість за рік;
2) після роздрукування «Вкладного аркуша касової книги» і «Звіту касира» касир перевіряє правильність складання цих документів, підписує їх і передає «Звіт касира» разом з відповідними касовими документами до бухгалтерії під підпис у «Вкладному аркуші касової книги»;
3) протягом року «Вкладний аркуш касової книги» зберігається касиром окремо за кожний місяць. Після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку. Загальна кількість аркушів за рік засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера установи/підприємства – юридичної особи, а підшивки формуються в книгу;
4) після закінчення календарного року касова книга на електронних носіях передається для зберігання відповідно до законодавства України.
Відповідальність при несвоєчасному перерахуванні (неперерахуванні) єдиного внеску з вини банку
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що органи ДПС застосовують до банків фінансові санкції, зокрема, за несвоєчасне перерахування або несвоєчасне зарахування банками на рахунки органів ДПС сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок); фінансових санкцій, зазначених у частині 11 ст.25 Закону України від 08 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон №2464), органами ДПС нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка зазначених сум, розрахована за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування), та накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не зарахованих (не перерахованих) сум.
Норми визначені п. 1 частини дванадцятої ст.25 Закону №2464.
Фінансові санкції до суб’єктів господарювання за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску визначено частиною 11 ст.25 Закону №2464, яка не передбачає застосування органом ДПС до суб’єкта господарювання штрафних санкцій у випадку несвоєчасного перерахування (неперерахування) єдиного внеску з вини банку.
Водночас, відповідно до п.129.6 ст.129 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів, установлених Законом України від 05 квітня 2001 року №2346-ІІІ «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» із змінами та доповненнями, з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, такий банк/орган сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених ПКУ, а також несе іншу відповідальність, встановлену ПКУ, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному обсязі таких податків, зборів та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції.
Не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на такому кореспондентському рахунку. Якщо у майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів, платежів розпочинається з моменту такого відновлення (п.129.7. ст.129 ПКУ).
Отже, орган ДПС не застосовує до суб’єкта господарювання штрафні санкції у випадку несвоєчасного перерахування (неперерахування) єдиного внеску з вини банку.
При цьому суб’єкт господарювання повинен надати до органу ДПС заяву з копіями платіжних документів, що засвідчують факт подання їх до установи банку.
Зміни до порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що 31.08.2019 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України (далі – КМУ) від 21 серпня 2019 року №778 (далі – Постанова №778).
Постановою №778 внесено зміни до Порядку зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2019 році, затвердженого постановою КМУ від 27 березня 2019 року №259 «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування у 2019 році» (далі – Порядок).
Зміни спрямовані на реалізацію п.п.431 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України стосовно спрямування частини акцизного податку з пального до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування.
З метою автоматичного розподілу між бюджетами місцевого самоврядування частини (13,44 %) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у другому півріччі 2019 року Постановою №778 встановлені відповідні частки (додаток 2 до Порядку).
Постанову №778 опубліковано в офіційному виданні «Урядовий кур’єр» від 31.08.2019 №166 та розміщено на єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України «Урядовий портал» за посиланням https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-zarahuvannya-chastini-akciznogo-podatku-z-viroblenogo-t210819
Облікові дані платника в Електронному кабінеті
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДФС у Львівській області А.Кобільник, що меню «Облікові дані платника» Електронного кабінету дозволяє переглянути окремі дані або весь перелік даних платника, виділивши їх позначкою. Для цього необхідно обрати облікові дані із запропонованого переліку:
► ідентифікаційні дані;
► реєстраційні дані;
► відомості про керівників;
► присвоєння ознаки неприбутковості;
► дані про реєстрацію платником ПДВ;
► дані про реєстрацію платником єдиного податку;
► дані про реєстрацію платником єдиного внеску;
► відомості з реєстру осіб, які здійснюють операції з товаром;
► відомості про РРО;
► інформація про книги ОРО;
► відомості про об’єкти оподаткування;
► інформація про неосновні місця обліку;
► дані про банківські рахунки.
Для перегляду вибраних даних необхідно натиснути кнопку «Переглянути» або перейти на вкладку «Перегляд даних».
Вибрані облікові дані можна роздрукувати за допомогою кнопки «Друкувати».
До уваги податкових агентів!
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), зобов’язаний утримувати ПДФО із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку ПДФО, визначену у ст.167 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Норми встановлені п.п.168.1.1 п.168.1 ст.168 ПКУ.
ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування ПДФО до бюджету (п.п.168.1.2 п.168.1 ст.168 ПКУ).
При цьому, якщо оподатковуваний дохід надається у не грошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (п.п.168.1.4 п.168.1 ст.168 ПКУ).
Разом з тим, п.п.168.1.5 п.168.1 ст.168 ПКУ визначено, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику ПДФО, то ПДФО, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.
Застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що базою оподаткування земельним податком є, зокрема нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розділу XIІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Норми встановлені п.271.1 ст.271 ПКУ.
Для визначення розміру земельного податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок (п.289.1 ст.289 ПКУ).
Пунктом 289.2 ст.289 ПКУ визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 01 січня поточного року.
Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.
Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу, не може бути меншою за розмір земельного податку:
◄ для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, – у розмірі не більше 3 відсотків їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування – не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка їх нормативної грошової оцінки;
◄ для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено, – у розмірі не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області, для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області (п.п.288.5.1 п.288.5 ст.288 ПКУ);
◄ не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки (п.п.288.5.2 п.288.5 ст.288 ПКУ);
◄ може перевищувати граничний розмір орендної плати, встановлений у п.п.288.5.2 п.288.5 ст.288 ПКУ, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах (п.п.288.5.3 п.288.5 ст.288 ПКУ);
◄ для пасовищ у населених пунктах, яким надано статус гірських, не може перевищувати розміру земельного податку (п.п.288.5.4 п.288.5 ст.288 ПКУ);
◄ для баз олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України, не може перевищувати 0,1 відсотка нормативної грошової оцінки (п.п. 288.5.5 п.288.5 ст.288 ПКУ).
Меню «Система електронного адміністрування ПДВ» Електронного кабінету
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що меню «Система електронного адміністрування ПДВ» надає користувачам Електронного кабінету доступ до інформації з системи електронного адміністрування ПДВ, а саме до:
► Реєстру операцій;
► Реєстру транзакцій;
► Інформації про суму перевищення.
У вікні «Реєстр операцій» користувачі Електронного кабінету отримують перелік всіх операцій, зареєстрованих в Системі електронного адміністрування ПДВ – податкових накладних, розрахунків коригування, поповнення рахунку, овердрафту тощо. Реєстр операцій будується за календарною черговістю реєстрації відповідних операцій від новіших до старіших та дозволяє отримати інформацію про актуальні ліміти та інші показники цього реєстру.
Максимальна кількість записів Реєстру операцій для вивантаження обмежена 1 000 строками.
У вікні «Реєстр транзакцій» користувачі Електронного кабінету отримують перелік всіх операцій за ПДВ-рахунком, у тому числі інформацію про тип транзакції (зарахування коштів, списання коштів тощо), загальну суму поповнення рахунку, списання коштів з рахунку, суму всіх кредитових оборотів по ПДВ-рахунку, заборгованість, актуальний залишок коштів на рахунку. Реєстр транзакцій будується за календарною черговістю реєстрації відповідних транзакцій від новіших до старіших.
За допомогою сервісу «Інформація про суму перевищення» платникам надано можливість перегляду інформації щодо даних розрахунку суми перевищення та результату порівняння даних податкової звітності з ПДВ та ЄРПН.
Нагадую, що вхід до Електронного кабінету ДПС України здійснюється за новою адресою: cabinet.tax.gov.ua.
Водночас, до завершення заходів з реорганізації ДФС України для зручності користувачів вхід до Електронного кабінету буде можливим і за адресою: cabinet.sfs.gov.ua.
Громадська організація без статусу юрособи не може бути включена до Реєстру неприбуткових установ та організацій
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам:
◄ утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
◄ установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-ІV із змінами та доповненнями), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей абзацу третього п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених п.п.133.4.2 п.133.4 ст.133 ПКУ;
◄ установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення абзацу четвертого п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
◄ внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Норми визначені п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.
До неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п.133.4 ст.133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств можуть бути віднесені, зокрема, громадські об’єднання (п.п.133.4.6 п.133.4 ст.133 ПКУ).
Відповідно до п.3 ст.1 Закону України від 22 березня 2012 року №4572-VI «Про громадські об’єднання» із змінами та доповненнями (далі – Закон №4572) громадська організація – це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.
Громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу. Громадське об’єднання зі статусом юридичної особи є непідприємницьким товариством, основною метою якого не є одержання прибутку (п.5 ст.1 Закону №4572).
Отже, до Реєстру неприбуткових установ та організацій можуть бути включені громадські об’єднання лише зі статусом юридичної особи, які відповідають вимогам п.п.133.4.1 п.133.4 ст.133 ПКУ.
Договір комісії: особливості оподаткування ПДВ операцій з ввезення на митну територію України товарів
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників ПДВ з ввезення товарів на митну територію України.
Норми встановлені п.п.«в» п.185.1 ст.185 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).
Базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України від 13 березня 2012 року №4495-VІ із змінами і доповненнями, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів. При визначенні бази оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до ст.39¹ ПКУ (п.190.1 ст.190 ПКУ).
У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку (п.201.12 ст.201 ПКУ).
Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 №651, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 14.08.2012 за №1372/21684.
Отже, під час ввезення на митну територію України товарів комітентом – імпортером – платником ПДВ, який здійснює сплату ПДВ при митному оформленні таких товарів безпосередньо зі свого поточного рахунку, датою виникнення податкових зобов’язань згідно із п.187.8 ст.187 ПКУ є дата подання митної декларації для митного оформлення, а датою віднесення сум податку до податкового кредиту згідно з п.198.2 ст.198 ПКУ є дата сплати (нарахування) податку за такими податковими зобов’язаннями.
Тобто, враховуючи правила формування податкового кредиту, сплачений при імпорті товарів ПДВ на підставі належним чином оформленої митної декларації відноситься до податкового кредиту комітента (власника товару).
При цьому, комісіонер суми ПДВ до податкового кредиту не відносить, а отримана в межах посередницьких договорів винагорода як оплата за послуги з придбання товарів у такого комісіонера підлягає оподаткуванню ПДВ за основною ставкою.
Податкова знижка за витратами, понесеними фізособою на лікування за наслідками 2018 року, не надається
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що до переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки відповідно до п.п.166.3.4 п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України, включається сума коштів, сплачених платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника ПДФО або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів), а також сума коштів, сплачених платником ПДФО, визнаного в установленому порядку інвалідом, на користь протезно-ортопедичних підприємств, реабілітаційних установ для компенсації вартості платних послуг з реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, наданих такому платнику ПДФО або його дитині – інваліду у розмірах, що не перекриваються виплатами з фондів загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, крім:
а) косметичного лікування або косметичної хірургії, включаючи косметичне протезування, не пов’язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань;
б) протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;
в) абортів (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);
г) операцій із зміни статі;
ґ) лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);
д) лікування тютюнової чи алкогольної залежності;
е) придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
Пунктом 1 розділу ХІХ ПКУ встановлено, що п.п.166.3.4 п.166.3 ст.166 ПКУ набирає чинності з 01 січня року, наступного за роком, у якому набере чинність закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування.
Станом на 01 січня 2019 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником ПДФО на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника ПДФО або члена сім’ї першого ступеня споріднення (п.п.166.3.4 п.166.3 ст.166 ПКУ), за наслідками 2018 року платникам не надається.
Повернення помилково та/або надмірно сплачених сум грошового зобов’язання з ПДВ при анулюванні реєстрації платника ПДВ
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що нормами п.184.1 ст.184 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) реєстрація платником ПДВ діє до дати її анулювання, яка проводиться шляхом виключення особи з реєстру платників ПДВ у відповідних випадках.
У разі анулювання реєстрації особи як платника ПДВ податкові зобов’язання визначаються на підставі податкової декларації з ПДВ за підсумками останнього звітного (податкового) періоду, визначеного п.184.6 ст.184 ПКУ.
Після анулювання реєстрації платника ПДВ залишок коштів на його рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ) перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається. Перерахування коштів до бюджету здійснюється на підставі реєстру, який центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію податкової та митної політики, надсилає органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриті рахунки платників у СЕА ПДВ, в якому зазначаються назва платника, податковий номер та індивідуальний податковий номер платника і сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету. На підставі такого реєстру такий орган перераховує суми податку до бюджету (п.200¹.8 ст.200¹ ПКУ).
Помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання можуть бути повернуті платнику ПДВ відповідно до ст.43 ПКУ.
Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення відповідно до п.43.3 ст.43 ПКУ.
Згідно з п.43.4¹ ст.43 ПКУ у разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунка платника ПДВ в СЕА ПДВ у порядку, визначеному п. 200¹.5 ст. 200¹ ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в СЕА ПДВ, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ чи на момент фактичного повернення коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.
Особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що при придбанні пального суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником акцизного податку, через АЗС чи АГЗС за готівку через свого представника, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну на такого суб’єкта господарювання та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН). При придбанні пального представник суб’єкта господарювання повинен надати документ, який підтверджує його повноваження.
Суб’єкт господарювання як зареєстрований платник акцизного податку з реалізації пального на всі обсяги витраченого для власних виробничих потреб пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД витраченого пального та зареєструвати її в ЄРАН.
Право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст.212 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п. 231.4 ст.231 ПКУ).
За допомогою запровадженої системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП та СЕ) ведеться автоматизований облік у розрізі платників податку, зокрема, обсягів реалізованого пального, в тому числі обсягів пального, використаного для власного споживання, та сум сплаченого акцизного податку з цих обсягів.
СЕАРП та СЕ дає можливість контролювати в автоматичному режимі здійснення платником податку операцій обігу та реалізації, зокрема, пального всередині країни, а акцизна накладна є обов’язковим електронним документом, який складається при всіх операціях з реалізації, зокрема, пального на внутрішньому ринку та реєструється у Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).
Статтею 231 ПКУ встановлено порядок складання акцизних накладних при реалізації, зокрема, пального та їх реєстрації в ЄРАН.
Відповідно до п.231.1 ст.231 ПКУ платник податку при реалізації, зокрема, пального, зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством електронного підпису уповноваженої платником особи.
Отже, при придбанні пального суб’єктом господарювання, який зареєстрований платником акцизного податку, через АЗС або АГЗС за готівку через свого представника, особа, яка реалізує пальне, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну на такого суб’єкта господарювання та зареєструвати її в ЄРАН. При придбанні пального представник суб’єкта господарювання повинен надати документ, який підтверджує його повноваження.
Платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги, зокрема, пального, використаного для власного споживання (абзац другий п.231.1 ст.231 ПКУ).
Отже, суб’єкт господарювання як зареєстрований платник акцизного податку з реалізації пального на всі обсяги витраченого для власних виробничих потреб пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД витраченого пального та зареєструвати її в ЄРАН.
Такий облік отриманого та реалізованого (витраченого) пального ведеться з метою виявлення об’єкта оподаткування акцизним податком, а саме: обсягів перевищення реалізованого (витраченого) пального над отриманим.
При цьому якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у платника податку не виникатиме об’єкта оподаткування відповідно до п.п.213.1.12 п.213.1 ст.213 ПКУ.
За яких випадків не надається податкова знижка
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки обмеження права на її нарахування визначені ст.166 Податкового кодексу України (далі –ПКУ).
При правильному документальному підтвердженні податкова знижка дає можливість громадянам здійснити перерахунок податку на доходи з фізичних осіб (далі - ПДФО) та отримати повернення такого податку з бюджету.
Станом на 2019 рік, не набрав чинності закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування, тому податкова знижка по витратах, понесених платником ПДФО на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника ПДФО або члена сім’ї першого ступеня споріднення (п.п.166.3.4 п.166.3 ст.166 ПКУ), за наслідками 2018 року платникам не надається.
До переліку витрат не включається:
- протезування зубів з використанням дорогоцінних металів, порцеляни та гальванопластики;
- лікування тютюнової чи алкогольної залежності;
- косметичне лікування або косметична хірургія, включаючи косметичне протезування, не пов’язаних з медичними показаннями, водолікування та геліотерапії, не пов’язаних з лікуванням хронічних захворювань;
- аборти (крім абортів, які проводяться за медичними показаннями або коли вагітність стала наслідком зґвалтування);
- лікування венеричних захворювань (крім СНІДу та венеричних захворювань, причиною яких є побутове зараження або зґвалтування);
- придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України;
- операцій із зміни статі.

Як сплачують єдиний внесок фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування
Як зазначив начальник Галицького управління ГУ ДПС у Львівській області А.Кобільник, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є приватні підприємці.
Фізичні особи – підприємці (далі - ФОП), які перебувають на загальній систе

Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Суспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ...
08-02-2024, 11:44  >>> 
Головне про особливості проведення документальних податкових перевірок...
08-02-2024, 11:42  >>> 
Намагався за хабар уникнути кримінальної відповідальності – судитимуть львів’янина...
08-02-2024, 11:40  >>> 
На Львівщині зросла захворюваність на COVID-19 та грип А: як вберегтися...
29-01-2024, 11:37  >>> 
   АктуальноАктуально
Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...
18-03-2024, 15:46  >>> 
F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...
18-03-2024, 14:32  >>> 
Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...
18-03-2024, 14:30  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...
18-03-2024, 14:30  >>> 
Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...
18-03-2024, 14:29  >>> 
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...
18-03-2024, 14:26  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
15:46 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій
14:32 F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ
14:30 Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається
14:30 Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС
14:29 Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО
14:28 Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині
14:26 Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
14:25 Понад чотири тисячі новостворених суб’єктів господарювання розпочали свою діяльність на Львівщині у січні-лютому 2024 року
14:25 Уряд виділив додаткові 5 мільярдів на закупівлю дронів
14:24 Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования