MediaStar Logo
   Сьогодні: вівторок, 19/03/2024 ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб...>> Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб...>> Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW...>> Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій...>> F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ...>> Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...>> Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС...>> Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...>> Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...>> Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...>>
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
   Пряма моваПряма мова
Зеленський: Була пауза в обмінах, але жодної паузи – в переговорах щодо обмінів...
 >>> 
Кулеба: Трамп — це людина, з якою можна працювати, просто потрібно вміти...
 >>> 
Шмигаль: пенсії та допомоги платитимемо вчасно, є ресурси та підтримка...
 >>> 
   ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік 
ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини 2017 рік
переглянути

   ВідеоновиниВідеоновиниs
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуЖиття Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Життя Кучми вартує 1 млрд. доларів (ВІДЕО)
   Газета №35 (55) / 2014 
№35 (55) / 2014

переглянути
   ВідеотрансляціїВідеотрансляції
Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часуВідеотрансляція з Василем Гораном
 Андрій Москаленко: рішення стосовно Яворова потребує багато часу
 Відеотрансляція з Василем Гораном
   КриміналКримінал
Збут канабісу – засуджено мешканця Дрогобича...
18-03-2024, 14:24  >>> 
Ґвалтували малолітніх та виготовляли дитячу порнографію – двом мешканцям Запоріжжя винесено вирок...
15-03-2024, 14:31  >>> 
За колабораційну діяльність судитимуть псевдопосадовця з Бердянська...
12-03-2024, 14:25  >>> 
   Здоров'яЗдоров
У Львові вагітних запрошують на безкоштовні заняття йоги...
10-01-2024, 11:40  >>> 
Як врятуватися від спеки: прості поради, щоб зберегти здоров'я...
15-08-2023, 15:45  >>> 
Польща готова відправити на Львівщину карети швидкої допомоги та забезпечувати обладнанням медзаклади області...
08-08-2023, 15:10  >>> 

Інститут просвіти дослідив найцікавіші туристичні зупинки парку «Знесіння»

Львів | 09-07-2020, 15:13Коментарів: 0 0 Переглядів: 445 445    
ГО «Інститут просвіти» підготувала підбірку найбільш цікавих туристичних зупинок парку «Знесіння», а також цікаві факти про нього.

Нижче подаємо матеріал дослідження.

«Капище Рожаниці, рідкісні альпійські трави, дно Міоценового моря і навіть єдиний в Західній Україні «Маршрут здоров’я» — це все про парк «Знесіння».

Якщо ви досі думаєте, що парк «Знесіння» — це щось занедбане й непривітне, то, вочевидь, ви давненько не відвідували наймолодший і водночас із найдавнішою історією регіонально-ландшафтний парк Львова.

Звісно, краще все побачити на власні очі. Тим паче, що в парку, який розміщено на понад 153,1 га, дивитися є на що. Пейзажна цінність — важлива особливість «Знесіння».

Наша перша подорож до регіонально-ландшафтного парку «Знесіння», який є об'єктом природоохоронного фонду, а частина — ще й перебуває під захистом ЮНЕСКО. Такі регалії надають паркам, аби зберегти їхню унікальну природу, геологію, архітектурні пам’ятки і, звісно, межі в такому вигляді, як це є нині.

Тому частина парку «Знесіння» — це заповідна територія, куди туристам зась. На них чекають інші унікальні маршрути.

«За останні роки вони помітно трансформувалися: з’явилося нічне освітлення, системи відеонагляду, альтанки для пікніків, що біля лісового озера, дерев’яні сходи для підйомів на оглядові майданчики пам’яток природи, транзитна брукована доріжка, яка з'єднує парк одразу з кількома мікрорайонами, дитячі та спортивні майданчики. Загалом плани щодо облаштування благоустрою комунального парку успішно впроваджуються фактично щокварталу», — каже директорка регіонально-ландшафтного парку «Знесіння», кандидатка сільськоогосподарських наук Уляна Тарас. Керівниця, яка є також є професійним екологом, зізнається: «Якщо ти працюєш і любиш те, що робиш, то все вдається».

Далі про новинки та найцікавіші туристичні зупинки у «Знесінні».

Зупинка № 1. «Маршрут здоров’я» — єдиний у Львові та Західній Україні

Кілька тижнів тому вперше у Львові та в Західній Україні у парку «Знесіння» відкрили 5-кілометровий «Маршрут здоров’я», який складається із п’яти стежок. Три стежки для кардіонавантаження, ще дві - загальнооздоровчі. Кожна стежка має вказівники, стовпчики з кілометражами, стенди з інструкціями і лавочки для відпочинку. Все це потрібно для того, аби людина не заблукала, знала, які вправи їй робити далі, яку саме відстань вона пройшла, чи яку «стежку здоров’я» їй обрати. Адже на деяких із них є навіть кардіотренажери. Із часом кількість стежок планують лише збільшувати.

Така система доріжок (теренкури) дуже поширена в Європі. І лише віднедавна вперше у Західній Україні з’явилася у Львові. Якщо коротко, основна мета теренкурів (лікування місцевістю) — розумне поступове навантаження, яке супроводжується одночасним психологічним розвантаженням. Все це стає можливим завдяки особливій знесінській рельєфній місцевості та природі, яка ідеально підходить для таких маршрутів.

Маршрут з’явився нещодавно, проте вже полюбився відвідувачам парку та лікарям. Останніх частенько можна зустріти на «стежках здоров’я», де вони проводять профілактичні бесіди з відвідувачами.

«Цей проект вдалося втілити за підтримки Міжнародної благодійної організації „Екологія-Право-Людина“ разом з Міністерством закордонних справ Чеської Республіки. А також у співпраці зі Світовою федерацією українських лікарських товариств. Частину кардіотренажерів закупили за кошти благодійного фонду, водночас іншу частину плануємо з часом докуповувати», — розповідає Уляна Тарас.

Зупинка № 2. Домівка врятованих тварин

Кілька років тому «Знесіння» стало Домівкою для врятованих тварин. Все почалося з коня Орлика та кількох врятованих кіз, для яких парк став прихистком.

Із часом кількість врятованих тварин збільшувалася — і у парку вже офіційно запрацював зоологічний відділ зі штатом працівників, які доглядають за тваринами та які готують їм їсти. А годувати є кого. У зоовідділі перебуває близько 250 диких та свійських тварин і птахів. Для цих потреб навіть облаштовують окрему кухню та карантинне відділення. Гроші для харчування тварин зоовідділу надходять із бюджету міста.

Щоправда, тут люблять більше називати це місце не зоовідділом, а Домівкою для врятованих тварин. І ставлення до тварин тут також по-домашньому особливе.

У кожного з мешканців Домівки є своя історія, про яку охоче й захопливо розповідають працівники парку. Тут можна побачити вовків, лисиць, єнота, який полюбляє їздити на дитячих авто, ручну білку, козуль, морських свинок, віслючків, різних видів птахів. А на вихідних або після роботи у Домівку приходять волонтери, які допомагають доглядати за «місцевими мешканцями». За словами директорки, адміністрація парку тісно співпрацює з активістами та волонтерами, які вже стали друзями й неабияк допомагають доглядати «Знесіння».

Зупинка № 3. Дно Міоценового моря на горі Лева

Багато мільйонів років тому теперішня територія парку була дном теплого моря. Вода зійшла і залишила після себе мушлі та молюски. Особливо це добре помітно на горі Лева, яку ще називають Лисою або Королівською. Верхній шар ґрунту гори всипаний ракушняком, молюски — у прижиттєвому положенні. А у підніжжі гори Лева археологи знайшли рештки періоду мезозою. Також це один із улюблених оглядових майданчиків туристів. Віднедавна сходження на вершину гори Лева стало ще й значно безпечнішим.

«Коли я обійняла посаду керівника парку, то насамперед ми зробили дерев’яні сходи, які роблять сходження безпечним і для туристів і, що важливо, для збереження структури ґрунту. Також ми зробили сходи на Чернечу алею. У парку ми обладнали цех для виготовлення паркових меблів, маємо столярів. За кошти міста закупили трактор і причеп. Тож все рідше з питань паркових меблів звертаємося до підрядних організацій. І в більшості випадків те, що потрібно для парку, робимо самі. Так з’явилися стилізовані стенди, лавочки, дерев’яні сходи та поручні, які роблять прогулянки рельєфною місциною безпечними», — розповіла Уляна Тарас.

Для дітей у парку є кілька дитячих майданчиків, а для охочих зайнятися спортом — спортивні майданчики. Такий підхід до організації роботи парку посприяв тому, що на його території помітно зменшилися випадки вандалізму.

Двічі на рік парком проходять історичний та екологічний патрулі. Це переодягнені в історичний одяг різних епох волонтери та екоактивісти, які розповідають про відрізок епохи, яку вони представляють. А також закликають берегти чистоту своєї домівки — природи. Найближчий історичний та екопатруль планують у вересні.

Цікаві факти про парк:

Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» — одна з найбільших рекреаційних зон у Львові. Інша назва парку — «Kaizerwald» («Цісарський ліс»), залишена після відвідин Львова австрійським імператором Йосифом II.
Парк має площу 153,1 га, охоронна межа — 312,1 га.
В історії парку було кілька важливих періоди: давній дохристиянський, християнство і Середньовіччя, XIX — початок ХХ століття. Власне це і пояснює те, що в парку є кілька капищ — сакральних місць, де молилися язичники.
Неподалік від церкви Вознесіння є сакральна місцина — територія капища 9−12 століть — гора Баба Род. Це пам’ятка археології, історії та культури. За даними істориків, раніше тут було місце поклоніння слов’янським богам — Роду і Рожаниці.
Археологічні дослідження, проведені на Знесінській гряді, виявили залишки слов’янського городища ще дохристиянських часів. Тому є припущення, що давній Львів постав саме на території історичного Знесіння.
Село Знесіння було для Львова східним щитом від татарських набігів. Ймовірно, саме тому на вершинах були сторожові споруди та військові укріплення (Зміїна та Чернеча гори).
На території парку розташовувались козацькі обози під час визвольних змагань.
На теренах парку відбулись перші навчання Українських Січових Стрільців, а згодом — бої формувань Української Галицької Армії", — йдеться у матеріалі Інституту просвіти.


Warning: include() [function.include]: Filename cannot be empty in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110

Warning: include() [function.include]: Failed opening '' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/mediastar2008u/data/www/mediastar.net.ua/modules/block_article.php on line 110
   Новини по темі: Львів
Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині...
18-03-2024, 14:28  >>> 
«Купуй українське» та «Вироблено в Україні»: на Львівщині готуються до медіакампанії задля популяризації національного виробника...
15-03-2024, 18:31  >>> 
Христина Замула стала заступницею начальника Львівської ОВА...
15-03-2024, 18:27  >>> 
В соціальних закладах Львівщини впровадять систему е-документообігу...
14-03-2024, 14:25  >>> 
Дрони на фронт, проведення НМТ, стажування студентів з-за кордоном: головне за тиждень на Львівщині...
11-03-2024, 19:24  >>> 
У Львові відбулося 9 засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва: ключове з події...
11-03-2024, 19:18  >>> 
Львівська ОВА та Alliance Occitanie Ukraine посилять співпрацю на базі закладів профтехосвіти України і Франції...
07-03-2024, 18:40  >>> 
   АктуальноАктуально
ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб...
19-03-2024, 09:06  >>> 
Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб...
19-03-2024, 09:05  >>> 
Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW...
19-03-2024, 09:04  >>> 
   ПолітикаПолітика
РФ виробляє 250 тис. снарядів на місяць, що втричі більше, ніж США і Європа для України - CNN...
11-03-2024, 11:43  >>> 
Трамп після перемоги в Айові: Добре знаю Путіна і Зеленського, ми "швидко" закінчимо війну...
16-01-2024, 17:01  >>> 
Кім Чен Ин відвідав військові заводи і пригрозив перетворити Південну Корею на попіл...
10-01-2024, 11:36  >>> 
   Діловий світДіловий світ
Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається...
18-03-2024, 14:30  >>> 
Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО...
18-03-2024, 14:29  >>> 
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?...
18-03-2024, 14:26  >>> 
   СуспільствоСуспільство
Інвестиції в 3 мільйони доларів. Як в громаді на Київщині відбудовують дитячий садок після окупації...
11-03-2024, 11:16  >>> 
12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у бойових умовах у липні − NYT...
11-03-2024, 11:15  >>> 
Не отримали в поштовому відділенні надісланий контролюючим органом документ? Маєте право отримати його копію...
08-02-2024, 11:45  >>> 
   ВладаВлада
ЗМІ: Зеленський планує візит до Швейцарії наступного тижня...
09-01-2024, 14:49  >>> 
Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік з дворазовим підвищенням "мінімалки": основні показники...
15-09-2023, 13:56  >>> 
Очільник Львівщини взяв участь у прийомі з нагоди коронації Короля Сполученого Королівства Чарльза III та Королеви Камілли...
18-05-2023, 11:10  >>> 
   КультураКультура
Свобода в кожній деталі: Мстислав Чернов отримав "Оскар" у костюмі з прихованим сенсом....
11-03-2024, 11:49  >>> 
Оскар 2024: "20 днів у Маріуполі" здобув перемогу...
11-03-2024, 08:43  >>> 
Мистецький простір Armigera Art...
31-01-2024, 01:05  >>> 

 
   Фоторепортаж

Важливий етап злагодження 80-ї бригади

   Останні новини
09:06 ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб
09:05 Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб
09:04 Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW
15:46 Зеленський збирав Ставку: заслухав доповіді про фронт та будівництво фортифікацій
14:32 F-16 для України: президент Румунії затвердив навчання в країні пілотів – ЗМІ
14:30 Випадки, за яких подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається
14:30 Кабмін схвалив план реформ: за їх виконання Україна отримає 50 млрд від ЄС
14:29 Від початку березня 2024 податківці Львівщини зареєстрували 590 програмних РРО
14:28 Допомога Сумщині, першість на міжнародних змаганнях, відкриття консульства: яким був тиждень на Львівщині
14:26 Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

   Анонси
«День Здоров’я для Перемоги» збиратиме кошти на медичне забезпечення для військових...
28-09-2023, 08:02  >>> 
Оподаткування подарункових сертифікатів фізичним особам...
10-03-2021, 10:31  >>> 
Львівська обласна рада проситиме надати капелі «Трембіта» статус національного колективу...
03-02-2021, 15:32  >>> 
   Вибори 2012Вибори 2012
Новини
Мажоритарні округи
ОВО №115
ОВО №116
ОВО №117
ОВО №118
ОВО №119
ОВО №120
ОВО №121
ОВО №122
ОВО №123
ОВО №124
ОВО №125
ОВО №126
Багатомандатний округ
   головна  |  топ  |  влада |  актуально  |  львiв  |  прес-cлужба  |  анонси  |  відеоновини  |  відеотрансляції  |  фотоновини  |  газета  |  про нас
Інтернет-видання Захід.NET Новини західної України Газета Ратуша pressclub.lviv.ua yurholding.com
   © 2008-2012 Медіастар
   Передрук матеріалів тільки за наявністю
   гіперпосилання на www.mediastar.net.ua
Яндекс цитирования